STRP STUDIO

Samenwerkingsprojecten voor jonger, ouder, studenten, professionals, liefhebbers

In STRP STUDIO projecten voelen verschillende generaties, zowel (ex-) professionals, studenten als liefhebbers zich thuis. Deelnemers werken een aantal maanden aan een gezamenlijk project dat tijdens STRP Biënnale wordt geëxposeerd. Het is een bijzondere manier om naast de gevestigde (internationale) kunstenaars betrokken te zijn bij een editie van STRP Biënnale. Bij STRP STUDIO kan iedere deelnemer iets leren en inbrengen. Door de diversiteit van de deelnemers levert dat bijzondere leerervaringen en eindresultaten op.

In 2013 werd The New Machine Era georganiseerd en in 2015 TRANSFORM. The New Machine Era was tijdens STRP Biënnale 2013 een ware publieksmagneet. Zes teams, bestaande uit studenten van de TU/e en creatieve opleidingen CMD en St.Joost, ouderenvereniging De Klokkenmakers en kunstenaars Guus Voermans en Simon Haen, maakten een indrukwekkende kettingreactiemachine die een aantal keer per dag draaide. De verschillende teams kregen de opdracht om techniek weer toegankelijk en zichtbaar te maken in plaats van te ‘verstoppen’ in het moederbord van een computer. Een missie waarbij ieder team vanuit zijn eigen expertise en achtergrond antwoord gaf door een deel van de kettingreactiemachine te ontwerpen. En een bijzonder traject tijdens de voorbereidingen waarin de groepen altijd met elkaar meedachten en elkaar hielpen vanuit hun uiteenlopende achtergronden.

Voor de editie van de STRP Biënnale 2015 was TRANSFORM het STUDIO-project. Creatieven, jonger en ouder, designers, programmeurs en hobbyisten vormden vier verschillende teams die aan een partner uit het bedrijfsleven werden gekoppeld. Ieder team ontleedde en bouwde een bestaand apparaat van het betrokken bedrijf om. Het project was onder andere geïnspireerd op de gedachte achter de bouwpakketten van LEGO, Fisher Technik of Mecano. Je koopt een vliegtuig, maar kunt van de onderdelen een vrachtwagen of trein maken. Teams werden uitgedaagd om op een creatieve en artistieke wijze naar de mogelijkheden van de aanwezige technische ‘elementen’ te kijken en niet alleen naar vorm. Het was dus niet de bedoeling dat er een draak werd gemaakt uit tandwieltjes, maar daadwerkelijk een nieuwe creatieve functie mee te geven aan de techniek.

Binnen STUDIO project van STRP Biënnale 2017 konden bezoekers hun zintuigen op speelse wijze trainen. Voor de Sensory Gym van kunstenaarscollectief oneseconds ontwierpen vier teams van kunstenaars/ designers een workout gefocust op zintuigen. Ieder team bestond uit een aantal ouderen en/of studenten van de onderwijsinstellingen SintLucas, TU/e, Design Academy, Avans Hogeschool en AKV|St.Joost. Samen werkten ze het basisconcept van de kunstenaar uit en zorgden ze voor de realisatie van het idee.

 

Shirley Hendrikse
040 236 7228
06 149 82 414
shirley@strp.nl

Aanbod Workshops
  • Alle doelgroepen
  • MBO
  • PO
  • Professionals
  • Senioren
  • VO